Bestuurder

Plaats reactie
Alex & Martine
moderator
moderator
Berichten: 6609
Lid geworden op: 17 dec 2009, 16:26
woonstreek: Sint-Niklaas
Motorhome merk en type: Carthago Chic 4.9

Bestuurder

Bericht door Alex & Martine »

"Bestuurder ", al wie een voertuig bestuurt of trek-, last- en rijdieren of vee geleidt of bewaakt."""
Met als kleine uitzondering: iemand met een fiets aan de hand is geen bestuurder.

http://www.belgium.be/nl/mobiliteit/rij ... n_-_B_B_E/


Het rijbewijs B is geldig voor bestuurders van wagens waarvan de MTM (maximaal toegelaten massa) niet meer is dan 3500 kg. Met dit rijbewijs mag u maximaal 8 personen vervoeren, tenminste als het voertuig dit toelaat.

U kunt het theoretisch examen afleggen vanaf uw 17de verjaardag. Als u slaagt voor het theorie-examen kunt u een voorlopig rijbewijs aanvragen. Met het voorlopig rijbewijs bent u verplicht om met het L-kenteken te rijden. Bent u jonger dan 24 jaar, dan is het verboden te rijden op vrijdag, zaterdag, zondag, de vooravond van wettelijke feestdagen en op wettelijke feestdagen van 22 uur 's avonds tot 6 uur 's ochtends.

De leeftijd waarop u met een voorlopig rijbewijs de weg op mag, hangt af van uw rijopleiding. Als u kiest voor de rijopleiding met begeleider mag u het voorlopig rijbewijs afhalen vanaf 17 jaar. Kiest u voor de rijopleiding zonder begeleider, dan moet u 18 jaar oud zijn
Een rijopleiding zonder begeleider houdt in dat u eerst 20 uur praktijklessen volgt bij een erkende rijschool. Als deze rijschool u rijgeschikt acht om alleen te rijden krijgt u een rijgeschiktheidsattest waarna u de rest van de opleiding zonder begeleider mag afmaken.
Bij een rijopleiding met begeleider is het niet verplicht om eerst rijlessen te volgen. U kunt, nadat u in het bezit bent een voorlopig rijbewijs, gewoon de weg op met uw begeleider.

Voor u aan het praktijkexamen begint, moet u minstens 3 maanden geoefend hebben met een voorlopig rijbewijs. U moet 18 jaar zijn op het moment van het praktijkexamen.

Met het rijbewijs B mag u ook een aanhangwagen met een MTM tot 750 kg aan uw auto hangen. Als uw aanhangwagen een grotere MTM heeft, heeft u een bijkomend rijbewijs E voor aanhangwagens nodig. Dit is alleen nodig als de MTM van het samenstel meer bedraagt dan 3500 kg én als de MTM van de aanhangwagen het gewicht van de lege wagen overtreft.
Om een rijbewijs E te behalen, moet u alleen nog een praktisch examen afleggen.

Rijbewijs C / C1
Het rijbewijs C is het rijbewijs voor vrachtwagens. U kunt dit rijbewijs pas verkrijgen als u al een rijbewijs B op zak heeft. Het rijbewijs C1 is een subcategorie van het rijbewijs C en geldt uitsluitend voor voertuigen met een MTM (maximaal toegelaten massa) kleiner dan of gelijk aan 7500 kg. De categorie C beperkt zich niet tot deze MTM.

Om een rijbewijs C te kunnen krijgen, moet u minstens 21 jaar zijn. Het rijbewijs C1 kunt u al op 18-jarige leeftijd behalen. Als u jonger bent dan 21 en u beschikt over een Getuigschrift van Vakbekwaamheid, kunt u al vanaf 18 jaar een rijbewijs C verkrijgen.
De minimumleeftijd voor deelname aan het theoretisch examen voor rijbewijs C en C1 is 17 jaar en 9 maanden.

Kandidaten voor een rijbewijs C of C1 moeten ook een medisch onderzoek ondergaan om na te gaan of ze voldoen aan de voorgeschreven normen.

Als u geslaagd bent voor het theoretisch examen kunt u 8 uur rijles volgen in een erkende rijschool en u meteen daarna aanbieden voor het praktijkexamen. U kunt ook het voorlopig rijbewijs aanvragen. Dit is geldig gedurende 12 maanden en kan niet verlengd worden. U bent dan verplicht een L op het voertuig aan te brengen en u mag het voertuig enkel besturen met een begeleider. Bent u jonger dan 24 jaar, dan is het verboden te rijden op vrijdag, zaterdag, zondag, de vooravond van wettelijke feestdagen en op wettelijke feestdagen van 22 uur 's avonds tot 6 uur 's ochtends. Na 1 maand oefenen met een voorlopig rijbewijs kunt u aan het praktijkexamen beginnen.

Als u jonger bent dan 21 jaar en u beschikt niet over een Getuigschrift van Vakbekwaamheid, dan kunt u toch al deelnemen aan het theoretische en het praktische examen voor rijbewijs C. U krijgt dan een rijbewijs C1, dat u vanaf de dag van uw 21ste verjaardag mag inruilen voor een rijbewijs C.
De rijbewijzen C en C1 kunnen ook samengaan met het rijbewijs E voor aanhangwagens. Een aanhangwagen met een MTM van 750 kg vereist geen extra rijbewijs.

U heeft het rijbewijs C+E wel nodig als de aanhangwagen een grotere MTM heeft dan 750 kg.
Het rijbewijs C1+E is vereist voor aanhangwagens zwaarder dan 750 kg als aan de volgende voorwaarden wordt voldaan:
•De MTM van voertuig en aanhangwagen is maximaal 12000 kg.
•De MTM van de aanhangwagen mag de de massa van het lege voertuig niet overtreffen.

Alle professionele vrachtwagenbestuurders ( Wij met een Mh dus niet !) moeten houder zijn van een attest van vakbekwaamheid. U kunt dit certificaat krijgen nadat u geslaagd bent voor het initieel basiskwalificatie-examen. Het certificaat is vijf jaar geldig. U kunt deze termijn verlengen nadat u met succes de nascholing heeft gevolgd. Houders van een rijbewijs van de groep C dat werd uitgereikt voor 10 september 2009 zijn vrijgesteld van het attest van vakbekwaamheid tot 9 september 2016.
Plaats reactie