Huiszoeking

Plaats reactie
Alex & Martine
moderator
moderator
Berichten: 6641
Lid geworden op: 17 dec 2009, 16:26
woonstreek: Sint-Niklaas
Motorhome merk en type: Knaus Boxstar Freeway

Huiszoeking

Bericht door Alex & Martine »

Er bestaan verschillende types van huiszoeking:
- zoeking met toelating ( betrokkenen geven de politie de toelating om een zoeking uit te voeren )
- zoeking op vordering van de Onderzoeksrechter ( geen ontkomen aan)
- zoeking op heterdaad. De hulp - officier van gerechtelijke politie kan - mag in gevallen van ernstige feiten een zoeking verrichten
Wanneer een misdrijf bezig is te gebeuren of net is gepleegd, spreken we van een op heterdaad ontdekt misdrijf. Het strafbaar feit of de misdaad wordt dus ontdekt op het moment zelf of direct erna.
Met "direct erna" bedoelen we kort na de feiten, met een maximum van enkele uren. Er is echter wettelijk geen exacte duur vastgelegd.
Om de toestand van heterdaad te behouden, moeten alle vervolgings- en onderzoeksdaden worden uitgevoerd binnen de tijdsduur die werkelijk nodig is voor de uitvoering ervan. Na de ontdekking van de feiten en de melding ervan aan de politie, mag er geen "abnormale" onderbreking zijn voordat de politie in actie komt en ter plaatse de nodige vaststellingen doet.
Meer over dit laatste in:
http://www.lokalepolitie.be/5417/nieuws ... nlijk.html

Ik heb me laten vertellen door een een douanier dat die eigenlijk ten allen tijde kunnen controleren.


http://www.ejustice.just.fgov.be/cgi_lo ... e_name=wet

Art. 29. De politieambtenaren kunnen overgaan tot het doorzoeken van een voertuig of enig ander vervoermiddel zowel in het verkeer als geparkeerd, op de openbare weg of op voor het publiek toegankelijke plaatsen indien zij, op grond van de gedragingen van de bestuurder of de passagiers, van materiële aanwijzingen of van omstandigheden van tijd of plaats redelijke gronden hebben om te denken dat het voertuig of vervoermiddel werd gebruikt, wordt gebruikt of zou kunnen worden gebruikt :
1° om een misdrijf te plegen;
2° om opgespoorde personen of personen die aan een identiteitscontrole willen ontsnappen een schuilplaats te geven of te vervoeren;
3° om een voor de openbare orde gevaarlijk voorwerp, overtuigingsstukken of bewijsmateriaal in verband met een misdrijf op te slaan of te vervoeren.
Zij kunnen dit eveneens wanneer de bestuurder weigert te laten controleren of zijn voertuig in overeenstemming is met de wet.
Het doorzoeken van een voertuig mag nooit langer duren dan de tijd vereist door de omstandigheden die het rechtvaardigen. Het voertuig mag niet langer dan één uur worden opgehouden voor het doorzoeken uitgevoerd in het raam van het vervullen van de opdrachten van bestuurlijke politie.
Het doorzoeken van een voertuig dat permanent als woning is ingericht en dat op het ogenblik van het doorzoeken daadwerkelijk als woning wordt gebruikt, wordt gelijkgesteld met huiszoeking.

Art 69 van KB 15 maart 1968 zegt dat een kampeerwagen is :
69. "kampeerwagen" : elk voertuig van de categorie M voor speciale doeleinden waarvan de constructie woonaccommodatie omvat die ten minste uit de volgende uitrusting bestaat :
• zitplaatsen en tafel,
• slaapaccommodatie die met of zonder behulp van de zitplaatsen kan worden gecreëerd,
• kookgelegenheid en
• opbergfaciliteiten.


Met andere woorden: enkel met toelating of bevelschrift OR.
Plaats reactie